Saftige vaniljeknuter
- Hanne i byen
- 1. mars 2024
- 2 min lesing
Disse bollene blir superluftige og saftige. Spesielt hvis du bruker kokosmelk, som ikke setter smak på deigen. Har du rester av fløte, rømme e.l. fungerer det sikkert også fint.

Ingredienser:
(12-14 store boller)
200 g smør eller margarin
2,5 dl kokosmelk (evt. kumelk eller plantemelk)
1,5 dl vann
1 dl sukker (80 g)
2 egg
En pakke tørrgjær, evt. 50 g fersk
700 g hvetemel, evt. spelt eller glutenfritt mel (evt. litt ekstra til utbaking)
1 ts kardemomme 2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 pakke vaniljekrem
Perlesukker til å strø på toppen
Evt. melis til pynt
Fremgangsmåte:
Smelt smør og bland inn melk og vann.
Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarm.

Rør inn egg og sukker, og alle de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd like lenge. Deigen skal være ganske klissete, men samle seg og slippe bakebollen
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.
Hell deigen over på et melet bakebord/bakematte. Elte evt. inn litt mer mel hvis deigen er veldig løs, men ta litt og litt om gangen så den ikke blir tørr. Når den er passe, kan du vaske hendene fri for deigrester og smøre inn hendene og bakebordet med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.
Kjevle ut deigen til ca 45 cm ganger 45 cm. smør vaniljekremen utover halve deigen.

Brett deigen over seg selv. Skjær opp i tynne strimler, ca 3 cm som du tvinner rundt fra hverandre, lager en knute og setter på et stekebrett med bakepapir.

Bruk fingrene dine til å lage en grop i midten, som du fyller med det som er igjen av vaniljekremen med en teskje. Pensle bollene med sammenvispet egg (evt. melk), strø over perlesukker (kan sløyfes) og la de heve ca 30 min under et klede.
Stekes på 180 grader, gjerne varmluft, i 15 minutter.
Når bollene er avkjølt kan du drysse over siktet melis, eller evt. lage en melisglasur.
Comments